Biorę serki homogenizowane i kolorową galaretkę. Wszyscy kochają ten efektowny deser

Dodano:
Sernik z serków homogenizowanych Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Ten kolorowy sernik na zimno to sernik z serków homogenizowanych. Lubię przygotować go rano, aby mieć coś słodkiego do popołudniowej kawy czy herbaty.

Sernik z serków homogenizowanych to deser mojego dzieciństwa. Często robiła go moja mama, lubiła go też moja babcia. Jest prosty do zrobienia, a jedyne czego potrzebujesz to kilka opakowań serka homogenizowanego i kilka galaretek. Możesz wstawić go do lodówki rano, a po pracy cieszyć się pysznym sernikiem na zimno.

Jak zrobić sernik na zimno z serka homogenizowanego?

Patent jest banalnie prosty: wystarczy zrobić kolorowe galaretki, a sam serek wymieszać z galaretką przezroczystą. Tu jednak od razu zaznaczę: może to być także galaretka kolorowa o dowolnym smaku, jeśli tak lubisz. Mnie zwykle zależy na tym, aby część serowa była biała, dlatego wybieram galaretkę bezbarwną.

Zrobienie tego deseru jest banalnie proste, jednak warto sobie odpowiednio zaplanować pracę. W pierwszej kolejności należy zrobić kolorowe galaretki, bo one muszą całkowicie stężeć, zanim dodamy je do masy serowej. Masę serową należy wymieszać z dobrze rozpuszczoną galaretką (może być jeszcze lekko ciepła), a potem z pokrojonymi na kawałki galaretkami kolorowymi.

Mam swoje patenty, które przyspieszają tężenie kolorowych galaretek. Jeden z moich ulubionych, to dodatnie do galaretek zmrożonych owoców, np. truskawek czy jagód. Miksuję wówczas galaretkę z takimi owocami, albo po prostu wrzucam je do galaretki i potem kroję razem z owocami. To dodatkowo podbija walory smakowe deseru. Jeśli nie chcę dodawać owoców, a zależy mi na czasie, to przestudzone galaretki wkładam na ok. 30 minut do zamrażalnika. Tu trzeba jednak ich pilnować, bo chodzi o to, aby stężały, ale nie zamarzły.

Rada: sernik na zimno można przygotować w dużej foremce jako ciasto do krojenia, ale można też wylewać masę do pucharków czy szklanek, aby uzyskać pojedyncze porcje.

Przepis: Sernik z serków homogenizowanych

Pyszny sernik na zimno

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
124 w każdej porcji

Składniki

  • 4 serki waniliowe homogenizowane (800 g)
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 400 ml wody

dodatkowo:

  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKolorowe galaretki przygotuj dodając nieco mniej wody, niż w instrukcji na opakowaniu (ok. 400 ml na każdą). Galaretki wylej do płaskich pojemników, odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, aby stężały. Wodę zagotuj i we wrzątku rozpuść dokładnie dwie przezroczyste galaretki (poświęć chwilę i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści). Odstaw do ostudzenia.
  2. Robienie sernikaSerek wymieszaj dokładnie z przezroczystą galaretką. Kolorowe, stężałe galaretki pokrój w kostkę i wymieszaj z masą serową. Przełóż całość do foremki i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby deser stężał.

Inne pomysły na sernik z serków homogenizowanych

Swój sernik możesz urozmaicić dodatkami i nie są to jedynie inne kolory galaretek czy dodanie owoców. Do sernika możesz wrzucić kawałki herbatników albo zrobić to ciasto na herbatnikowym spodzie. Wówczas wyłóż ciasteczka na dno foremki, a na to wylej lekko już tężejącą masę serową z dodatkiem kolorowej galaretki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...